Categories
Uncategorized

Фотографията – Изкуство или не

От десетилетия се задава въпросът дали фотографията е изкуство или е просто занаят. Разбира се, по-голямата част от фотографите ще защитят тази своя любов и ще я нарекат изкуство. Но при положение, че всеки тийнейджър с фотоапарат смята себе си за фотограф, то можем ли да твърдим, че фотографията е изкуство?

Всъщност, за да си отговорим на въпроса, трябва да попитаме и дали детските картини са изкуство. И какво всъщност е изкуството, ако не форма на изразяване? А фотографията отговаря на това условие. Както и детските рисунки. Разбира се, трябва много по-дълбоко разглеждане, за да си отговорим цялостно, но изкуството е едно от най-субективните неща на планетата, като за едни едно нещо е изкуство, за други не е.

Леонардо да Винчи е създавал изкуство. „Мона Лиза“ е изкуство. Но изкуство ли са всички нейни копия, напечатани върху хартия някъде в Китай? Изкуство ли е претворяването на стари картини? Изкуство ли е печатането на конвейер? Повечето хора биха казали, че не е. И най-вероятно са прави.

И тук се крие разковничето – фотографията е изкуство, когато целта й е себеизразяване. Сега някои биха повдигнали въпроса дали платената фотография е изкуство – за мен разлика няма. Можете да платите на художник да направи ваш портрет, но в този портрет ще изобразява не само вас, но и човекът, който го е направил, неговите движения на четката, неговия подбор на цветове, неговото виждане за изкуството.

Но както и изобразителното изкуство, така и фотографията е нещо, в което човек се развива. Художниците не са майсторели велики творби от раждането си. Фотографите също не създават перфектните моменти първия път, в който хванат камерата. Трябва известно време, в което човек да се научи да улавя светлината, да преценява ъглите, да вижда света около себе си в кадри. Да умее да създава перфектния момент, но и да знае кога нещо е красиво, заради несъвършенството си.

Истината е, че има известна доза лоша слава, която се носи за фотографите. Тя е най-вече породена от факта, че добрите фотоапарати стават все по-достъпни и все повече хора приемат фотографията като просто хоби. Много хора предпочитат да спестят пари и просто да се обадят на някой познат, който да им направи любителска фотосесия. Дори при важни моменти като сватби, това взе да става редовна практика.

И тук идва моментът, в който много хора се чудят защо едни сватбени снимки изглежда по-добре от други. Отговорът е – защото едните са правени от хора с опит и визия, а другите от любители. Да, има нещо красиво в наивните кадри на любителите фотографи, както има и нещо красиво в детските рисунки. Но една снимка, не е просто уловен кадър, а добре аранжиран момент.

Ако искате вашите снимки от сватбата или друго важно за вас събитие да изглеждат перфектно, да бъдат интересни и да хващат окото – тогава сте на правилното място. Аз съм фотограф с много опит в създаването на страхотни моменти. За мен фотографията е любов и всеки кадър е важен. При нужда от сватбен фотограф в Пловдив, не се колебайте да потърсите мен.