Изкуството да създаваш моменти

Преди много години датският философ Сьорен Киркегор с  тъга предвидил, че масовото разпространение на фотографията ще доведе до банализирането на изящните изкуства. Моментът, в който всеки може да има свой портрет за секунда, е моментът в който изкуството загубва цената си. Но не само изкуството щяло да загуби цената си. Според Киркегор и индивидите ще загубят тяхната индивидуалност, защото всеки ще иска да изглежда възможно най-добре, всеки ще иска портретът му да е съвършен, но съвършенството, казва Киркегор, води до еднообразие и загуба на идентичност.

Няма какво толкова да изследваме мнението на Киркегор. С известна тъга и ние можем да заключим, че много хора се стремят ако не към съвършенство, то към едно сравнително еднообразие. Селфитата, бързите снимки, телефонът с камера в джоба – всичко това ни е дало възможността да запечатваме моменти, хора и емоции в кутийки. И за жалост, това наистина донякъде води до еднаквост. Но е грешно да смятаме, че изкуството губи смисъла си с разпространението на фотографията. Най-вече защото фотографията е изкуство само по себе си.

Разпространена е представата за фотографията, която вече споменахме – да се затварят моменти в кутийки. Да успееш да уловиш перфектния момент. Да го чакаш, както ловец дебне плячката си, да го изненадаш в последния момент и да го уловиш. Но истината е, че фотографията не е изкуството да запечатваш моменти, а изкуството да ги създаваш.

Фотосесии

Истината е, че перфектният момент е трудно уловим, ако го чакаш. Перфектният кадър е може да бъде само мечта, ако не си готов да го създадеш самия ти. Ето защо добрите фотографи не са просто хора с фотоапарат в ръце, които вървят и щракат снимки. Те са хора, които виждат правилната поза, точният ъгъл, подходящата светлина и един куп други неща, които най-накрая водят до перфектната снимка. Ето защо фотографите не запечатват моменти – те ги създават. Снимката, която се получава след това, е продуктът на тяхното творение. Снимката е моментът, който са създали, а не моментът, който са запечатали.

Защото реалността е, че перфектната снимка не отразява всеобщото състояние. Снимката съдържа в себе си онази част от живота, която ние трудно виждаме в ежедневните си приключения, притеснения и цялостната рутина. Снимката не отразява реалността на живота, а неговия идеал. Ето защо по известна ирония на съдбата фотографите може би са и философи, които предават своите идеи чрез снимки, а една снимка казва хиляди думи. И така перфектният момент не е запечатан, а сътворен.

Всичко това ви показва необходимостта да осигурите добър фотограф за вашите най-важни събития. Фотограф, който може да създаде перфектния кадър, да улови перфектната емоция. Не се задоволявайте с посредственото, а изберете най-доброто. Позволете ми да запазя вашето събитие в най-добрата му възможна светлина. Изберете съвършенството.